Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Torsåker och Prästmon

Sevärdheter och utflyktsmål

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Torsåker och Prästmon

I slutet av denna artikel ses ett tillägg 2024-09-22 av Christer Engman, angående släktforskning med beröring till häxprocessen.

Sevärdheter utmed Ådalen är många, varav några har refererats till; Sandslån, Mariedal, och High Coast Distillery i Bjärtrå (fd Box). Ångermanälven har kantats av historisk mark under årtusenden. Detta hörs på namnet, där "anger" betyder "fjord" och som givit namn åt landskapet Ångermanland.

Nämforsens hällristningar berättar om livet utmed älven under stenåldern. Under järnåldern var älvens dåtida mynning säte för hövdingadömen. Mer om detta kan läsas i Jonathan Lindströms bok Sveriges Långa Historia, en bok som refererats till tidigare på Becken-Webben, bland annat i artikeln Hörneå för 2000 år sedan.

Häxprocessen

Bild 1. Gammal karta med Härnösand i sydöst och det som idag kallas Höga Kusten. I centrum av kartan noteras Torsåker. Området är tätt på kyrkor, vilket antyder en viktig bygd och ett behov av omvändelse från den gamla hedniska tron.

Under medeltiden fanns borgen Styresholm i den dåtida älvmynningen. Landhöjning har därefter flyttat holmen uppströms älven, och förvandlat holmen till fastland. Styresholm ligger på en fastighet med dagens namn "Hov", vilket även detta ger historiska vibrationer. Älven smalnar av i området, ett område som än idag heter Styrnäs och kan indikera kontroll över vattenvägen. Kända grannar är Prästmon och Torsåker, vilket leder fram denna artikel mot slutet av 1600-talets och dåtidens häxprocesser - vilket är en helt annan historia än den om Styresholm.

Häxprocessen

Bild 2. Torsåkers kyrka, en idag populär kyrka men med ett mörkare förflutet. I förgrunden Redaktör Lena Lindholm och Redaktionskatten Tussilago.

Angränsande till Hola Folkhögskola ligger Häxmuseet. En halv kilometer västerut ligger Torsåkers kyrka med anor från 1200-talet. I kyrkan verkade prästen Laurentius Christophori Hornaeus, vars mor Elisabeth Målares dömdes till häxa och avrättades i Härnösand 1674. Att döma modern som häxa var inte sonen Laurentius verk, men något som han därefter tog sig an med hull och hår som sitt livsverk i Torsåker.

Häxprocessen

Bild 3. Laurentius Christophori Hornaeus till höger och Redaktör Lena Lindholm till vänster.

Häxprocessen

Häxprocessen

Bild 4. Scener från Häxmuseet.

Hösten 1674 rannsakas och döms 71 personer, mestadels kvinnor. Sommaren 1675 halshuggs de anklagade "häxorna" och bränns på bål. I detta sticker Torsåker, Prästmon och Laurentius Christophori Hornaeus ut på ett fasanfullt sätt. Detta och resten är historia som kan studeras på häxmuseet i Prästmon - med andra ord ett bra utflyktsmål för den historiskt intresserade.

--ooOoo--

Gunnar Engström, 2024-09-17

TILLÄGG 2024-09-22
Ett mail kom till Redaktionen med anledning av artikeln ovan. Det var Christer Engman från Strömsbruk - bördig från grannbyn Ängersjö - som hörde av sig igen. Christer är en erfaren släkforskare och har kommit med material och inlägg till vår hemsida. Så här skrev Christer angående häxprocessen.

Följande fann jag i min släktforskning och det berör väl också delvis din släkt.

Erik Djupedius och Elisabet Nilsdotter och deras tragiska möte Vid de numera väldokumenterade häxprocesserna i Torsåker 1674-1675 förekom två personer från vardera halvan av mitt släktträd.

Den ene var prästen Erik Djupedius (farfars farmors morfars farmors morfar som även kallade sig Ericus Erici Djupeadius). Han var född i Djuped i Styrnäs socken, senare kyrkoherde i Grundsunda. Erik Djupedius var en av de anklagande prästerna.

Den andra var Elisabet Nilsdotter (mormors morfars farfars morfars farmors mor, mormors morfars mormors farfars farmors mor) från Dynäs, Gudmundrå. Hon var en av de personer som anklagades för häxeri. Hon dömdes 1674 till döden för häxeri mot sitt nekande. Hon kallades "Elisbetta i Aspeby" i ransakningshandlingarna. Den 1 juni 1675 halshöggs och brändes hon på bål tillsammans med 70 personer (64 kvinnor, 2 män och 4 pojkar) på ett berg i gränstrakten mellan Torsåkers, Dals och Ytterlännäs socknar (öster om Lesjön).

Tack för intressanta tillbakablickar.
Hälsningar Christer

Till förståelsen hör att Christer Engman och Skribenten är avlägset släktingar. Om undertecknad är släkt med den olycksaliga Elisbetta i Aspeby eller prästen Erik Djupedius, eller båda - förtäljer inte historien.

--ooOoo--

Gunnar Engström, 2024-09-22

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se